Piše: Alenka Štefanič Splichal Imate za pripravo obeda samo pol ure? Ste izčrpani od celodnevnih opravkov, pa bi vseeno radi pripravili nekaj okusnega, hranljivega in zdravega za družino, da skupaj sedete k poznemu kosilu ali večerji? No, potem je ta recept za vas. Jaz to jed najraje pripravljam novembra, ko je zunaj vse sivo. Poglejte fotografijo, bo takoj jasno :-). Rdeča leča v omaki z ajdovimi žganci Sestavine za omako: 1 skodelica rdeče leče 1 korenček 1/8 komarčka 1/2 dcl paradižnikove omake 1 žlica kokosove maščobe 1 žlička soli 1/2 čajne žličke kurkume in laškega kumina 1 lovorjev list, par vejic šetraja 2 skodelice vode (približno) Priprava: Lečo najprej dobro speremo s toplo vodo in nato še z mrzlo. Oprano lečo pretresemo v posodo in ji dodamo na majhne kocke narezana komarček in korenček ter zalijemo z vodo. Dodamo začimbe in maščobo. V pokriti posodi kuhamo približno 10 minut, vsake toliko časa pomešamo. Ko je leča kuhana, solimo po okusu. Sestavine za ajdove žgance 250 g ajdove moke 7,5 dcl vode sol po okusu Priprava V loncu zavremo soljeno vodo. Ajdovo moko stresemo v krop, pazimo, da ostane čimbolj na kupu. Počakamo, da voda znova zavre, pena pa prekrije vso moko. V sredo močnatega cmoka zapičimo ročaj kuhalnice. Počakamo minuto, potem pa kuhalnico potegnemo iz moke. Lonec pokrijemo, moko kuhamo 20 minut. Po 20 minutah vodo od kuhanja žgancev odlijemo, eno skodelico jo prihranimo. Zdaj žgance mešamo tako, da jih s hrbtno stranjo kuhalnice pritiskamo ob obod lonca. Če so presuhi, prilijemo malo prihranjene vode (žgančevke). Premešane ajdove žgance zajemamo s kuhalnico, z vilicami pa jih strgamo v ogreto servirno skledo. Za mizo si vsak sam naloži žgance in zalije z omako. Meni vedno nečesa zmanjka, zato moram to ves čas ponavljati :-). Dober tek. Comments are closed.
|